Rezervoarele de aer comprimat, denumite și butelii de aer comprimat sau pur și simplu recipiente de aer, sunt elemente cruciale ale sistemelor de aer comprimat. Rezervoarele de aer comprimat au două scopuri principale: de a servi ca unități de stocare pe termen scurt și de a ajuta sistemele să funcționeze mai eficient.

Pentru a gândi altfel, rezervoarele de aer funcționează  ca bateriile: prin utilizarea energiei stocate, poate fi folosită o mașină cu putere redusă pentru a îndeplini o sarcină mai mare. Datorită cantității masive de presiune, aceste rezervoare au o importanța vitală în sistemele de aer comprimat – ele trebuie să fie durabile și puternice.

Există două tipuri de rezervoare: pentru aer umed și aer uscat. rezervoarele pentru aer umed sunt plasate imediat după compresor.

Pe lângă faptul că servesc ca rezervoare de stocare, acestea  ajută, de asemenea, la reducerea umezelii. Rezervoarele pentru aer uscat, pe de altă parte, sunt amplasate după uscătorul de aer sau alte echipamente de tratare a aerului comprimat și pot reduce la minimum diferența de presiune a unui sistem de compresoare.

Integrarea rezervoarelor de aer rece în instalația dumneavoastră

În mod tipic, un rezervor de aer comprimat este dimensionat ca fiind 30% din debitul refulat al compresorului/compresoarelor daca compresoarele sunt cu turație fixa si 15% din debitul refulat al compresorului/compresoarelor daca compresoarele sunt cu turație variabila. Obligatoriu, rezervoarele trebuie să aibă o supapă de siguranța și un manometru. Supapa de siguranță este în mod obișnuit stabilită cu 10% mai mare decât presiunea de lucru a sistemului.

De asemenea, este esențial ca rezervorul sa fie dotat cu o purja manuală sau automata,  astfel încât apa/condensul să poată fi ușor scoase din acesta.

Îndepărtarea umidității este deosebit de importantă in perioada rece, deoarece umiditatea poate să se acumuleze și să reintre  in fluxul de aer comprimat. În plus, dacă temperatura scade sub 0° C, linia de condens va îngheța, potențial de distrugere a conductei de purjare. In acest caz se recomanda a se folosi purje automate cu sistem de încălzire.

Umiditatea excesiva poate provoca formarea de rugină sau zgura in interiorul rezervorului, ambele putând fi transportate în aerul de ieșire  provocând colmatări  premature ale filtrelor. Un prefiltru și un uscător de aer sunt în mod obișnuit amplasate în aval de rezervorul de aer comprimat.

Compresoarele de aer – de obicei cele cu dimensiuni mai mici – pot fi montate  deasupra unui rezervor de aer. Fabricile cu spațiu limitat, de obicei, optează pentru aceasta varianta. Acest lucru nu va funcționa pentru compresoarele mari, deoarece sunt mult mai grele și ar reprezenta un pericol.

Importanța rezervoarelor de aer rece

Pe lângă stocarea energiei și optimizarea eficienței sistemelor de aer comprimat, rezervoarele de aer îndeplinesc și alte sarcini importante.

În primul rând, ele ajută la reglarea comenzilor compresorului pentru a preveni pornirile dese/cicluri de funcționare și suprapresiunea. Daca  nu reușiți să instalați un rezervor de aer comprimat  sau folosiți unul prea mic compresorul dumneavoastră va avea cicluri de pornire foarte dese, ceea ce poate provoca o serie de alte probleme.

Pe de alta parte, un rezervor de aer servește și ca un al doilea schimbător de căldură. Odată cu trecerea aerului prin acesta, temperatura aerului comprimat scade cu aproximativ 10°C sub ceea a aerului comprimat refulat de compresor, deci după trecerea prin primul schimbător de căldură din componenta compresorului.

Rezervoarele pentru aer rece precipită, de asemenea, o parte din cantitatea de umiditate și de ulei care pot fi prezente în aerul comprimat când acesta este refulat de compresor.

De asemenea, aceste rezervoare versatile ajută la reducerea punctului de rouă și a temperaturilor care pot apărea după regenerarea aerului comprimat.

Doriți sa aflați mai multe informații?

Rezervoarele de aer au deci un rol esențial în sistemele de aer comprimat in toate domeniile industriale in care este nevoie de aer comprimat. Folosirea acestora nu poate fi periculoasă daca se respecta regulile de baza, standardele si legile in vigoare.

Aveți nevoie de ajutor pentru selectarea unui rezervor de aer necesar fabricii dumneavoastră. specifice aplicației pe care o aveți? Contactați oricând pentru a solicita o oferta și a discuta opțiunile dumneavoastră cu un profesionist.

ROMAER-PRO Specialistul tău in aer comprimat